Schalke-virus onder Bosschenaren

's-HERTOGENBOSCH - 'Spitzenreiter' kopt de website fcschalke.nl vol trots deze week. Het Duitse Schalke'04 leidt in de Bundesliga met 53 punten, Bayern volgt met 50 punten uit 25 duels. Vijf Bosschenaren pendelen bij elke thuiswedstrijd van 'die Königsblauen' naar Gelsenkirchen. Tieny zelfs al sinds 1980.

Door Marc Smits

Marco (37) schrijft in de aanloop naar de wedstrijd Schalke'04 - Bayern München, die afgelopen zondag op het programma stond, op de website fcschalke.nl over hèt trauma. "Eenieder met een Königsblau-hart weet meteen wat ik bedoel", aldus de columnist. Op 19 mei 2001 waande Schalke'04 zich ruim vier minuten kampioen. Bayern scoorde echter in de extra speeltijd tegen Hamburger SV alsnog het doelpunt dat Schalke de titel ontnam. Marco wist het direct dankzij de radio die aan zijn oor zat geplakt.

Het Schalke-virus: een bijzonder besmettelijk voetbalvirus dat ook in 's-Hertogenbosch heeft toegeslagen. Precies 25 jaar geleden besloot Bosschenaar Tieny (52) om het steeds 'rumoeriger' wordende publiek in stadion De Vliert te verruilen voor de supportersschare van Schalke'04. Kijkend naar 'Sportschau' op de Duitse televisie werd hij bevangen door het spel van de blauw-witten uit Gelsenkirchen. 'De club van de mijnwerkers', zo wordt Schalke'04 ook wel betiteld. Afkomstig uit de wijk Schalke in Gelsenkirchen, 175 kilometer van 's-Hertogenbosch. Supporters gaan zelfs op rantsoen om de kaartjes voor de thuiswedstrijden van Schalke te kunnen betalen. Want 'Einmal Schalker, immer Schalker'.

Na een eerste bezoek aan de Arena AufSchalke zijn er slechts twee mogelijkheden. Of je sluit de blauw-witten levenslang in je hart of je keert er nooit meer terug. "Een tussenweg is er niet", aldus 'nep-Bosschenaar' Marco.

Bosschenaar Martijn (21), zoon van vader Tieny, is sinds 'hij weet dat hij bestaat' besmet met het Schalke-virus. Als klein ventje was hij al op de 'Nordkurve' van het Parkstadion te vinden. In 2002 won Schalke met 5-1 van Bayern. Martijn had de uitslag al voorzien en zijn voorgevoel uitgesproken. Marco is sinds zijn geboorte Schalke-man. "Ik heb het van mijn ouders gekregen, dat is eigenlijk gewoon de cultuur. Het gaat van generatie op generatie. Ik ben van geboorte ook nog eens Duitser dus vandaar dat het misschien ook nog anders ligt." Vlak na de gewonnen Uefacup-finale door Schalke'04 tegen Inter Milan in 1997 liep Marco de familie Van Stippent tegen het lijf in een supermarkt in 's-Hertogenbosch. Ze besloten samen naar de thuiswedstrijden van FC Schalke te gaan kijken.

Fcschalke.nl

Ook Mark (39) is sinds 1997 van de partij. Al jaren loopt deze Bossche postbode zijn rondje in de wijk waar hij de familie ontmoette. Samen met Martijn, Tieny en een zwager van Tieny en Marco gaat Mark naar alle thuiswedstrijden in Gelsenkirchen. Tieny is al 25 jaar supporter van Schalke'04 en heeft al vijftien jaar een seizoenkaart. Die zijn gewild in de Arena AufSchalke: dit jaar 47.000 seizoenkaarten in een stadion dat bij thuiswedstrijden gewoonlijk liefst 61.000 toeschouwers mag begroeten. Twee weken terug speelde Schalke drie thuiswedstrijden in vijf dagen met in totaal ruim 170.000 bezoekers op de tribune. Toeschouwersaantallen die Nederlandse clubs doen duizelen. "Toeschouwers die gemoedelijk en vooral respectvol omgaan met de fans van de tegenstander", aldus Tieny. "Ik kom er al 25 jaar en ik moet de eerste knokpartij nog zien. Dat is juist waarom we daar naartoe gaan net als hele gezinnen".

Tieny herinnert zich nog goed de eerste wedstrijd die hij bezocht tegen Bochum in 1980 (0-6 verlies, MS). Afgelopen zondag speelde Schalke'04 tegen aartsrivaal Bayern München. Koploper Bayern verloor met 1-0 op het veld van Schalke. Het vijftal was getuige van de winst op "de meest gehate ploeg van Duitsland" waardoor Schalke nu de trotse koploper van de Bundesliga is met nog negen speelronden voor de boeg. "Bayern is voor ons de meest gehate ploeg", weet Tieny. "Arrogant. En de uitstraling daar word ik niet goed van. Schalke is gewoon de club van de mijnwerkers. Dat merk je aan alles. Als Schalke thuis speelt dan zijn we er. Dat is gewoon simpel. In principe ben je er altijd mee bezig via internet en teletekst", aldus Tieny.

Zijn zoon Martijn startte drie jaar geleden met een Nederlandstalige Schalke-site "omdat er in Nederland toch veel Schalke-supporters wonen". De site fcschalke.nl geniet tegenwoordig duizenden bezoekers per week. Een Duitse krant voorziet webmaster Martijn zelfs dagelijks van vers Schalke-nieuws. Mocht Schalke'04 op zondag 14 mei kampioen worden dan zal dit nieuwsfeit echter niet direct op de site te vinden zijn. "Dan denk ik dat we eerst wel even in Gelsenkirchen blijven", lacht Martijn.

Wereldaanschouwing

Kampioen van Duitsland werd Schalke wel degelijk: in 1935, 1937, 1939, 1940, 1942 en 1958. Sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 is de landstitel echter nooit meer in Gelsenkirchen gevierd. "Dat betekent voor de supporters veel meer dan een Europacup", aldus Marco. "Kampioen van Duitsland worden met Schalke dat is echt het hoogst haalbare.

In 2001 was het 4 minuten en 38 seconden." 'Het trauma van 19 mei 2001' noemt Marco die dag. "Daar kun je pas vrede mee hebben wanneer we die schaal in handen hebben. Dat kan dit jaar gebeuren op 21 mei, de laatste speeldag, maar liefst een week eerder op eigen veld tegen rivaal Doofmund." 'Doofmund', zo noemt Diegler de stad Dortmund. "De normale plaatsnaam krijg ik niet uit mijn mond. Dat kost geld. Het mooiste zou zijn om tegen de grootste concurrent - of beter gezegd rivaal - in deze derby de titel te winnen. Die mensen in het Ruhrgebied die werken bij elkaar in bedrijven. Wanneer Schalke wint, heb je een half jaar rust op je werk."

Negen finales staat Schalke'04 de komende weken te wachten. De club belandde begin jaren negentig in ernstige financiële problemen. Dankzij Rudi Assauer werd Schalke voor een faillissement behoed. "Hij is de maker van het huidige Schalke", zegt Marco. "Alleen al voor hem zou het mooi zijn wanneer we nu eindelijk een keer die kampioenschaal zouden winnen. Schalke is meer dan een club. Het is een wereldaanschouwing, een religie. Eenmaal met het virus besmet laat het je nooit meer los."

 

 

Untitled DocumentDFP POKAL SIEGER 2011!!!Onze sponsor sLaunch.nl

Onze Partners:

Wilt u ook partner worden?